Söka jobb inom brandförsvaret

Jobba som brandman är många barns dröm. Nu har du chansen att förverkliga din barndomsdröm och jobba inom brandförsvaret. Du behöver först klara utbildningen skydd mot olyckor (SMO) som är en eftergymnasial utbildning på två år. Blir du antagen kan du välja att göra kursen på distans eller på plats och det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som står för utbildningen.

Du behöver också klara ett antal fysiska tester, både i styrka och kondition för att kunna bli antagen. En del av dem görs på land medan andra görs i vatten, som till exempel sim- och livräddningstest motsvarande Guldbojen. Det finns även andra tjänster inom brandförsvaret där andra kvalifikationer spelar in, hitta något passande jobb inom brandförsvaret på nätet.

Att jobba som brandman är ett mycket fysiskt jobb som kräver att du är i god form hela tiden. Utöver att rycka ut på larm, övar du dagligen på olika scenarier samt att du tar hand om utrustningen på stationen och ser till så att allt fungerar som det ska. Du kan efter ett par år vidareutbilda dig inom olika områden som till exempel: brandvattenförsörjning, rökdykledning, dykning eller höghöjdsarbete.