Bästa råden vid inflammation i tandköttet

Tandköttsinflammation är en smärtsam åkomma som kan påverka din munhälsa och ställa till med problem. Det är viktigt att du tar god hand om ditt tandkött och följer råd från din tandläkare för att undvika problem och lindra eventuell smärta. Följande är de bästa råden för att behandla inflammation i tandköttet.

Först och främst, ska du undvika att tugga på hårda eller klibbiga livsmedel. Skölj din mun med ljummet vatten efter varje måltid och borsta dina tänder och tandkött regelbundet. Använd en mjuk borste och lämplig tandkräm för att undvika att skada tandköttet ytterligare.

Besök din tandläkare regelbundet för att få en professionell rengöring och för att förebygga problem. Din tandläkare kan även ge dig råd för att förbättra din munhälsa. Om du har en infektion, kan din tandläkare rekommendera lämpliga mediciner och antibiotika för att lindra smärta och behandla infektionen.

Allmäna åtgärder många tandläkare ger

Tandläkaren kommer att göra en undersökning för att avgöra om det är inflammation i tandkottet som orsakar smärtan. Om detta är fallet, kommer tandläkaren att rekommendera behandling. Behandlingen beror på hur svår inflammationen är och kan innehålla:

• Antibiotika – Antibiotika används för att hämma inflammationen och lindra smärta.

• Rengöring – Tandläkaren kan rengöra tanden och tandköttet för att ta bort bakterier som kan orsaka inflammation.

• Fyllningar – Om en tand är skadad eller har ett hål, kan tandläkaren fylla den för att förhindra att bakterier kan orsaka inflammation.

• Kost – En hälsosam kost som är rik på vitaminer och mineraler kan hjälpa till att hålla tänderna friska och förhindra inflammation.

• Munvatten – Munvatten kan användas för att hålla munhålan ren och fräsch och förhindra uppkomsten av bakterier som kan orsaka inflammation.

• Skyddande förhållanden – Om du använder tandproteser eller andra typer av proteser, se till att du följer din tandläkares anvisningar om rengöring och underhåll för att förhindra inflammation.

Rökning är mycket skadligt för ditt tandkött, så det är viktigt att sluta röka för att förebygga tandköttsproblem. Försök även att undvika kaffe, te och alkohol, eftersom de kan irritera tandköttet och orsaka inflammation.

Följ dessa råd och se till att du har en bra munhälsa. Genom att följa dessa steg kommer du att minska risken för tandköttsinflammation och skydda dina tänder. Var noga med att följa rekommendationer från din tandläkare och ta god hand om ditt tandkött så att du inte behöver oroa dig för problem. Du kan läsa mer på nätet om det här för att få mer information.